Šablona pro psaní bakalářek a diplomek

Šablona (FIT VUT v Brně) pro psaní bakalářek a diplomek je ke stažení na příslušné stránce týkající se státnic.

Po delším vnitřním boji jsem se odhodlal ji pro své studenty trochu předžvýknout a vytvořit modifikovanou verzi, jež by více reflektovala moje (někdy lepší, někdy horší) rady sepsané na tomto blogu.

Diplomka


Vnitřní boj jsem musel podstoupit proto, že vytvoření paralelní šablony je počin ošemetný. Vytvořit a vyladit školní šablonu je dost nejednoduchý úkol. Nemůže reflektovat názory pouze jednotlivce, ale musí být přijatelná pro všechny vedoucí a všechny studenty celé fakulty, pro všechny různé obory a zaměření. Vytvořit průnik všech názorů a preferencí, tak aby nebyl prázdným dokumentem, je možná nemožné.

Pokud by východisko z této nemožnosti bylo, že si každý akademik s nadbytkem volného času vytvoří vlastní šablonu a vrhne ji mezi studenty, nemuselo by to vést k dobrým koncům. To bych nechtěl.

Přesto – po shora zmíněném delším vnitřním boji – jsem sedl, vzal nejnovější verzi školní šablony a upravil ji tak, jak bych ji byl upravoval, kdybych sám teď měl psát diplomku. Kromě úprav, které bych sám udělal (o všech z nich jsem psal v mnoha článcích na tomto blogu), jsem do těla textu vepsal věci, které bych já sám měl na paměti a postupy, kterých bych se já sám přidržoval.

Už jsem v životě napsal pár odborných textů a přečetl pár (desítek, nebo spíš už stovek) kompletních diplomek a bakalářek. Zažil jsem si při tom svůj díl tápání, frustrace a utrpení. Nástroj, který tady dávám do placu, má tápání, frustraci a utrpení zmenšit. Má je zmenšit jak studentům, kteří svoje diplomky teď budou psát, tak vyučujícím (včetně mě), kteří chtě nechtě teď diplomky budou číst.

Pokud se to podaří a tápání, frustrace a utrpení bude méně, stálo to za tu trochu práce. Pokud najdete způsob, jak šablonu upravit, aby tápání, frustraci a utrpení ještě o něco snížila, dejte mi vědět, velice rád ho zapracuji. Pokud zjistíte, že vám tento svévolný počin tápání, frustraci a utrpení nedejbože zvýší, nemějte mi to za zlé a upozorněte mě na to, abych svoje chyby napravil.

Šablona v LaTeXu může být užitečná studentům, kteří řeší svoje diplomky pod mým vedením, možná i dalším studentům FITu. Studentům jiných škol může posloužit alespoň dokument, který vznikne přeložením oné šablony, v neměž jsou uvedeny rady, jak postupovat při sepisování.

Kategorie: diplomky, škola, státnice