Příprava na státnice: Co se stresem

Navážu na předchozí textíky o slajdech a o obhajobě diplomky/bakalářky a utrousím opět nějaké státnicové moudro. Totiž ptali se mě studenti, jak naložit se státnicovým stresem.

Obhajoba diplomové práce a následné státnice jsou zdrojem stresu. Zatím – pokud vím – nikdo nevymyslel, jak to udělat, aby nebyly. A kdyby vymyslel, asi by se státnice stejně organizovaly pořád, jak se organizují teď, protože to už by pak nebyly žádné státnice.

Návodů, jak bojovat proti stresu a proti starostem je dost, jeden zajímavější než druhý. Ten, o který se podělím, má tři zásadní kvality:
A) Je jednoduchý.
B) Je obecný (nebyl vytvořen pouze pro boj se státnicemi, ale je aplikovatelný skoro na vše).
C) Funguje. Vyzkoušely ho milióny čtenářů knihy Jak se zbavit starostí a začít žít, kterou napsal známý a dobrý Dale Carnegie. A co je pro mě osobně důležitější, vyzkoušel jsem si ho na sobě a zjistil jsem, že: Funguje.

Kouzelná metoda proti stresu je tříkroková:

  1. Objektivně a bez strachu zhodnoťte situaci a představte si, co nejhoršího se může stát. V případě státnic to bude pravděpodobně, že budete opakovat v srpnu a zkazíte si dovolenou, přijdete o plánovaný pobyt u moře. Nebo – statisticky hodně vzácně – vyletíte i tam, vyslechnete si od rodiny, že „asi nejste nejbystřejší“, přihlásíte se znova do školy, necháte si pouznávat předměty, příští rok už se fakt připravíte. Když to nevyjde ani za rok, asi vám ten titul není souzen a budete žít bez něj, jako spousta jiných lidí.
  2. Když si představíte, co nejhoršího vás může čekat, připravte se na to, že se s tím budete muset smířit – pokud to bude nutné. Připravte se na to, že pokud státnice teď nevyjdou, budete za blbce a přijdete o prázdniny, v nepravděpodobném případě o rok svého času. Nebude to příjemné, ale nikdo kvůli tomu neumře a až vám bude padesát, asi si na tu epizodu ani nevzpomenete. Srovnejte se s tím.
  3. Klidně se věnujte snaze postupně vylepšovat tu nejhorší variantu, se kterou už jste se duševně smířili. Udělejte kroky, které vylepší vaše šance zmírnit dopady té blbé varianty, věnujte se činnosti, která zvýší pravděpodobnost, že na ni nedojde. Vylepšujte svoji blbou variantu, na kterou už jste nachystaní. Můžete se učit státnicové okruhy. Můžete vylepšovat svoji přípravu na obhajobu práce. Můžete se dát dohromady se spolužáky a v přípravách si pomoct. Můžete spoustu dalších věcí. Můžete to dělat v klidu a účelně – prostě vylepšujete svoji situaci.

Nenechte se zmást dojmem, který ze sebe ostatní vyzařují – že přichází něco osudového, že teď nebo nikdy. Vy víte, co je to nejhorší, co se může stát, jste s tím srovnaní a podle svých schopností pracujete na tom, aby pro vás věci vyšly líp.

Pomáhá? Nepomáhá? Máte jinou pomůcku? Těším se na komentáře!

Kategorie: státnice