Tiskárny tisknou barevně!

Ještě nedávno – dva tři roky zpátky – jsem studentům při dokončování diplomek (bakalářka je taky diplomka, dostává se za ni diplom) radil, aby odkazy, které balíček hyperref v LaTeXu vyznačuje barvičkami, převedli pro tisk do černé. Vždyť „tiskne se“ přece vždycky černě. Vžydcky „se tisklo“.

Změnil jsem názor. Je super, když ve vytištěném textu mám barevně z dálky vidět odkazy na obrázky, tabulky a do literatury (zas jinou barvičkou).


Barevné laserové tiskárny dnes tisknou krásně a spolehlivě. Doporučování čistě černého textu před pár lety bylo logické, protože inkoustovým tiskárnám různě docházel barevný inkoust, měly problémy se soutiskem barviček a vůbec to byl hnus. Žádoucí bylo, aby text byl souvislý černý (to obvykle ušlo) a obrázky prostě nějak dopadly.

Vzpomínám i na rozvoj syntax highlightingu v programování před pár lety. A vzpomínám, že ostřílení mazáci ho odmítali s různými vysvětleními: že to kazí programátorovu bystrost a vlastní pochopení kódu, že to mate, že už to není to vono poctivé programování jak za starých časů, … Jsem rád, že dnes už to není téma – syntax highlighting tu je a zůstane. A je to tak dobře. Troufám si tvrdit a doufám, že podobná historie bude následovat i v případě tištěného textu.

Když jsme řešili formátování doplomky s jedním dokončujícím diplomantem, došli jsme k tomu, že krátké fragmenty kódu (názvy tříd a metod, názvy programů a balíků, …) v textu nebude odlišovat neproporcionálním fontem (jak to bylo po desetiletí zvykem), ale barvou (společně myslím s kurzívou). Listingy o více řádcích je pořád dobré sázet neproporcionálně, aby řádky, které jsou pod sebou a nějak si odpovídají, byly správně zarovnány. Jednotlivé identifikátory a krátké výrazy vsazené přímo do textu nic takového nepotřebují (a neproporcionální jsou obvykle nadměrně dlouhé a dělají problémy na koncích řádků). Ale krásně je zpřehlední a odliší barvička.

Těším se, až se v sazbě odborného textu ustálí nějaký standard/zvyklost, jako je tomu v programovacích IDE, a identifikátory tříd získají svoji obvyklou barvu, klíčová slova nějakou jinou a ještě další proměnné a třeba atributy tříd. Do té doby použijte vlastní cit a vytvořte si kód vlastní. Nějaké odlišení (barvu + řez písma) by mohly dostat třeba i významné zkratky, možná třeba i číslené údaje včetně jejich jednotek.

Nepochopte mě prosím špatně. Netvrdím, že čím víc barev, tím lepší diplomka. Buďte vybídnuti k střídmosti, vkusu a citu. Konzultujte barevnost s někým, kdo má výtvarný cit a s vedoucím své práce. Nemyslím, že ze špatného textu použitím barviček vznikne text dobrý – nevznikne! Může se dokonce stát, že z dobrého textu použitím barviček vznikne text ne tak dobrý, nebo dokonce špatný (i když magora, který by to dokázal, bych chtěl vidět…).

O čem tady píšu je, že střídmé a rozumné použití barviček (už) není zlo a dokonce může text zpřehlednit a zkrásnit. To chceme.

Tiskárny tisknou barevně. Dělejte to taky tak!

Kategorie: diplomky