Hodnocení diplomových a bakalářských prací: Hodnocení vedoucího

Poté, co student FITu napíše diplomku (bakalářka je taky diplomka), škola mu ji ohodnotí. Jak funguje hodnocení? Co se na práci hodnotí? Pojďme se na to podívat!

Práci hodnotí jednak vedoucí, jednak určený oponent. Na oponentský posudek se podíváme příště. V tomto článku se zaměříme na posudek vedoucího.

Posudek vedoucího po bodech

Posudek vedoucího je strukturovaný a píše se do ISu. Zde jsou body, ke kterým se vedoucí diplomky (bakalářky) vyjadřuje.

1. Informace k zadání

Zadání může být třeba: jednoduché, náročné, implementační, výzkumné, …

I když řešitel sám tu není hodnocen, na výslednou známku z práce má tento bod vliv. Náročnost a povaha práce se bere u státnic do úvahy. Kdo chce bojovat o červený diplom, neměl by si vybírat triviální zadání.

2. Práce s literaturou

Hodnotí se, jak student používá zdroje, jestli je umí samostatně vyhledávat, jestli z nich vhodně vychází (viz dřívější článek, body 3. a 4.).

Tenhle bod může v posudku vypadat formálně, nenápadně a nevýznamně. Ale není – o schopnostech a „použitelnosti“ studenta vypovídá víc než co jiného a měl by být brát vážněji než ostatní body.

3. Aktivita během řešení, konzultace, komunikace

Vedoucí se dělí do dvou skupin: jedni (mezi něž já patřím) studenty vedou k pravidelnému docházení na konzultace, druzí nechávají četnost návštěv na studentech a „jsou jim k dispozici“.

Oba druhy vedoucích mohou smysluplně hodnotit tento bod. První skupina hodnotí četnost a kvalitu výmluv, proč se student v obvyklý termín nemůže dostavit. Druhá skupina vedoucích hodnotí, ve který měsíc akademického roku se student probudí a začne se shánět po tom, co jeho práce vlastně znamená a jak ji má řešit.

4. Aktivita při dokončování

Tento bod se jmenuje divně. Totiž čím je aktivita (a hektičnost a stres) při dokončování větší, tím hůře je odvedená práce ze strany studenta – a vlastně i vedoucího. Bod by se správně měl jmenovat „klid při dokončování“.

5. Publikační činnost, ocenění

Komise díky tomuto bodu ví, jestli jste „udělali něco navíc“: napsali dvě stránky do nějaké studentské konferencičky, napsali pořádný vědecký článek, dali práci do soutěže, zveřejnili řešení na nějakém serveru, nasadili svoje dílo v praxi.

V ideálním světě by hodnocení „A“ nemělo být uděleno práci, která se takhle nepřesáhla.

6. Souhrnné hodnocení

V tomto jediném bodě se vedoucí vyjadřuje i písmenkovým návrhem známky. Kromě toho napíše celkově, co si o práci myslí.

Co vedoucí teoreticky nehodnotí

Stojí za povšimnutí, že podle struktury posudku se vedoucí vůbec nemá vyjadřovat ke kvalitě vykoumaných myšlenek a k sepsanému textu.

Přitom málokdo o kvalitě práce tolik ví a tak dobře ji dokáže posoudit, jako právě vedoucí. Takže je trochu divné, že se ho na to posudek (ani nikdo další) neptá.

Naštěstí, pokud vím, u spousty vedoucích tento druh hodnocení tak či onak do posudku prosákne. A to je dobře.

Posuzujete práce? Jste posuzováni? Co o tom soudíte?
Napište komentář!

Kategorie: diplomky, státnice