Dungeons & Students (Marathon)

O víkendu proběhl – už dávno tradiční a nově i pověstný – Marathon. Tentokráte s tajemným a máloco napovídajícím názvem: „Dungeons & Students“.

Zadání bylo v zásadě „udělat pervazivní hru v areálu FITu“. Ale chtěli jsme se zcela vyhnout použití slova „pervazivní“ pro obavu, že ho všichni budou googlit a nalezené výsledky je ovlivní a nasměrují všechny stejným směrem.

Zadání předložené účastníkům tedy bylo:

Dungeons & Students - Zadání

Pro mě byl tento Marathon zdrojem/připomenutím dvou ponaučení, které více lidí zmiňovalo v závěrečné reflexi po vyhodnocení a v postzávěrečné reflexi v hospodě:

  • Investice do přemýšlení a brainstormingu se vyplatí. Víc než si myslíte. Týmy si pochvalovaly, že dobrých několik hodin investovali do práce u papíru nebo fixkové tabule, pak teprve sedali ke klávesnicím a „skutečně pracovali“. Týmy si pochvalovaly i důslednou aplikaci pouček brainstormingu – že se vyplatí první návrh dát bokem a vymýšlet alternativy a fantasmagorie.
  • Vyhrávat v Marathonu se dá naučit. Velice dobře (první místo) se umístil tým, který už na Marathonu byl potřetí. Nebude to asi tím, že už umí lépe než ostatní programovat – i když programovat umí výborně a cokoliv (klobouk dolů!!!). Je vidět, že tlačí na pilu uživatelského vzhledu, hledají fun factor a umí projekt prezentovat. Přesné vtělení principů, které v technice a specielně v IT pozorujeme, kam se podíváme.

S úžasem jsem sledoval, že mezi studenty už jsou sehrané týmy, které se moc nepotřebují domlouvat na version control, použitém vývojovém prostředí a knihovnách, rozdělení rolí v týmu a dalších věcech. Dělají to jako vždycky, jsou sehraní a zkušení.

A zážitkem bylo vidět, že týmy, které poprvé programovaly v Javě a na Androidu, naprogramovali dobrou client-server aplikaci, včetně vší komunikace, GUI, pořizování obrázků, zapojení knihoven pro rozpoznávání QR kódů a já nevím co ještě. FIT má pověst školy, kde student nemá čas chodit do školy, protože musí dělat školní projekty. Má to svůj rub, ale lícem je schopnost studentů vyšších ročníků řešit cokoli v čemkoli – za 48 hodin.

První fotografie z Marathonu jsou na stránkách akce. Videa budou následovat (správci našeho vox popapuli povídali něco o čtyřech hodinách záznamu, které musí sestříhat, nemluvě o time-lapse z několika míst). Vybrané kousky zavěsím sem na blog, jakož i části odpovědí na katamnestický dotazníček.

Nemůžu se dočkat dalšího Marathonu. Už máme nápady, těšte se!!!

Kategorie: MediaContest