Zamiloval jsem si Trello

Trello.com je krásný příklad toho, jak může dnes vzniknout nová webová služba, která si získá svoje milióny (stovky miliónů) uživatelů. Udělala mi podobnou radost jako před tím třeba doodle.com.

Trello je elektronický kanban: přesouvání kartiček, které typicky zastupují nějaké úkoly, ze škatulky do škatulky (třeba z „Udělat“ do „Dělá se“ a pak do „Hotovo“). Pomůže uspořádat si svoji problematiku jednotlivci (nasázel jsem si tam, co a kdy musím udělat teď ve zkouškovém). Ještě víc pomůže jako komunikační nástroj malému týmu – sepisovali jsme teď článek na SIGGRAPH ve čtyřech lidech a trello byl pátý, plnohodnotný člen týmu.

To by mohlo znít poněkud jednoduše. Jenže ono to jednoduché je. Pracovat se systémem jsem se naučil asi tak během 5ti minut, pokročilé funkce a vychytávky jsem objevoval asi tak ještě den poté.

Několikrát se mi stalo, že jsem si říkal: „Bylo by krásné, kdyby šlo udělat to a to.“ A ono to udělat šlo. Pak mě napadlo: „Ještě by se mi hodilo nějaké barevné označování kartiček.“ A ihned jsem ho našel. Mám radost, že přišel systém, který dělá jednu malou jasnou věc a dělá ji přesně tak, jak má.

Zajímavé je nakouknutí do jejich blogu, kde píšou o svých záměrech a technickém řešení.

O trello.com píšu, protože:

  • Je to inspirativní příklad toho, že s jednoduchým, ale dobrým nápadem je možné udělat webovou službu, která fakt je k něčemu (není časté), skvěle funguje (není časté) a má budoucnost (není časté).
  • Nepochybně pomůže výzkumníkům a vývojářům v řešení týmových projektů, psaní článků. Znám Trello týden a už mi hodně pomohlo.
  • Nepochybně pomůže studentům v řešení společných projektů.
Kategorie: Nezařazené