Řiďte svůj život řízením svého času

Tento článek patří do malé série deseti kroků k lepšímu využití času.

Kamarád se mě tuhle ptal, kde prý beru „ještě ten čas na čtení“. Správná reakce na takovou otázku by měla obsahovat intenzivní údiv a obdiv, že může někdo tak pitomou otázku položit s vážnou tváří. Už jsem ale asi trochu otupěl a tak jsem se zhluboka nadechl a jal se v klidu vysvětlovat.

Všichni lidi na zeměkouli mají času dvacet čtyři hodin každý den – ani o hodinu více, ani o hodinu méně. Jediný, kdo rozhoduje, na co se použije vašich dnešních dvacet čtyři hodin, jste vy. Ještě jednou. Jediný, kdo rozhoduje, na co se použije vašich dnešních dvacet čtyři hodin, jste vy. Ještě jedou a tučně. Jediný, kdo rozhoduje, na co se použije vašich dnešních dvacet čtyři hodin, jste vy.

Knihy, na rozdíl od telefonů, nezvoní

Když zazvoní telefon, jaké rozhodnutí většina z nás udělá ohledně svého času? „Následujících pár minut svůj čas vynaložím na rozhovor s volajícím člověkem, ať je to kdo chce a ať hodlá mluvit o čem chce.“

Třeba knihy, na rozdíl od telefonů, nezvoní. Proto se lidi podivují: „A to máš čas na knihy?“

Zkuste si drobný experiment. Až bude příště zvonit telefon, nezvedněte ho. Seďte, poslouchejte, jak vyzvání, a nezvedněte ho. Je to těžké – jsme celoživotně naučení zvedat telefony, které zvoní. Ale dejte si nohy na stůl, poslouchejte zvonění a vychutnejte si pocit kontroly a moci – že vy rozhodujete.

Každý z nás rozhoduje o vlastním čase, ale navykli jsme si automaticky přijímat rozhodnutí, která se nám z venku nabízejí. Dnešní článek je o jediném: vezměte si svoje rozhodování zpět!

Jste to, co máte ve svém v kalendáři

Jak říká Tom Peters ve svém dvouminutovém videu, které musíte vidět: Kalendář nikdy nelže. Můžete říkat, že něco je pro vás důležité, ale pokud to neodráží váš kalendář, lžete sami sobě.

Správa času znamená rozhodovat se, co bude ve vašem kalendáři a zařídit, aby to v něm skutečně bylo. Až druhotně je správa času o „stihnout co nejvíce věcí“. Nástroje jako Pomodoro Timer, GTD a spousta dalších cílí na to druhé a jsou v tom dobré a je dobře, že je máme. Vy ale potřebujete cílit především na to první.

Už máte časový snímek? Až ho budete mít za období dvou-tří týdnů posbíraný, dobře ho čtěte. Jste to, co je ve vašem kalendáři, ve vašem časovém snímku. Kalendář nikdy nelže! Co jste?

Co dělat?

Rozhodujte o svém čase a nenechte si vnutit svá rozhodnutí od „věcí, které zvoní.“ Aktivně se starejte, co je ve vašem kalendáři – nebo se o to za vás postarají „věci, které zvoní.“ Zbývající článečky této série půjdou tímto směrem.

Až vás někdy napadne: „Jó, kdybych tak měl čas na XY!“ vyhledejte nejblíže stojícího člověka a požádejte ho, ať vám celou svou silou natáhne facku. Pokud se vám po ní otočí hlava, natisíckrát mu poděkujte, že nevypověditelně přispěl k vašemu životnímu štěstí.

Protože: Všichni lidi mají stejně času – dvacet čtyři hodin každý den. A jen vy rozhodujete, k čemu ten čas použijete.

Kniha

„Řiďte svůj život řízením svého času“ je název prvního zákona z knihy 10 přírodních zákonů managementu času a života od Hyruma Smithe. Je to kniha, která mě přivedla ke správě vlastního času a – byť už je dost stará – dosud jsem nečetl o správě času nic užitečnějšího. Sežeňte si ji, čtěte ji, rozhodujte o svém čase!

Co o tom soudíte? Jaká je vaše zkušenost?
Zkuste to! Podělte se o zážitky do komentáře!

Kategorie: správa času