Dělejte první kroky

Tento článek patří do malé série deseti kroků k lepšímu využití času.

Když nad tím přemýšlím, koncept prvních kroků vlastně nepadá úplně přesně do problematiky správy času, ale spíš do zvyšování/udržování produktivity. To tolik nevadí, zvýšit svou produktivitu snad nikomu neublíží.

Zkusme malý experiment. Prosím, spolupracujte se mnou, ať z článečku vezmete maximální užitek. Zamyslete se na chvíli a vybavte si jeden pracovní problém, který vás už delší dobu tíží, který se nehýbe tak, jak byste chtěli. Záleží vám na jeho vyřešení, ale zároveň ho pořád odkládáte a nedaří se s ním pohnout a je vám to nepříjemné.

Než budete číst dál, prosím, prosím, nejprve si uvědomte ten problém, ať se neochudíte o experiment. Máte velký nepříjemný problém, který se nehýbe?

Fajn. Vymyslete jeden drobný krok, který můžete udělat, aby se práce na problému o trošičku pohnuly vpřed. Musí to být krok, který vy můžete udělat, ne něco, co se stane samo od sebe, nebo co udělá někdo jiný. Nemusí to být nic velkého, klidně aktivita, která bude trvat pět minut. Vymyslete ho prosím teď, než budete číst dál.

Máte jeden krok? Perfektní! Pokud jste jako velká většina lidí, tak když se nad tím zamyslíte, cítíte teď úlevu ohledně toho velkého problému, cítíte, že je řešitelný a že se vám do něho chce o trochu víc než před tím. Cítíte? Takhle funguje lidská psychika.

Dělejte to tak s velkým škaredým problémem vždycky. Najděte jeden nebo víc prvních kroků, které je možné teď hned udělat a které posunou problém o drobný kousek dopředu. Pomáhá, když:

  • Kroky máte plně ve své moci – nemusíte spoléhat/čekat na nikoho jiného.
  • Kroky jsou fyzické úkony – spíše než „musí mě napadnout to a to“ je lepší „vezmu tužku a papír a zapíšu si nápady“ a spíše než „domluvím se s Janou“ je lepší „zvednu sluchátko a zavolám Janě“. Tahle funguje lidská psychika.
  • Kroky jsou krátké a konkrétní – místo „uklidím garáž“ radši „vynosím z garáže tyto židle“.

Jednu věc je třeba zdůraznit. V tomto článečku neradím rozpadnout celý projekt do etap, podetap, nadkroků a malých kroků. Tím můžete strašidlo problému ještě zvětšit a přilít olej do prokrastinačního ohně. Plánovat projekty a odhadovat časové potřeby jednotlivých etap má svoje samozřejmé místo. Ale jiné místo, než když se snažíte do problému zakousnout a přestat ho odsouvat. V takovém případě najděte jeden malý krok, který můžete udělat vy, který můžete udělat teď a který posune problém o maličký kousek dopředu.

Pro pořádek: koncept malých prvních kroků je taky (jako koncept Mysli jako voda) od Davida Allena z jeho Getting Things Done. Tím s GTD končíme.

Co o tom soudíte? Jaká je vaše zkušenost?
Zkuste to! Podělte se o zážitky do komentáře!

Kategorie: správa času