Začínejte s myšlenkou na konec

Tento článek patří do malé série deseti kroků k lepšímu využití času.

Každý výtvor člověka vzniká dvakrát – jednou v mysli tvůrce, podruhé skutečně, prací jeho rukou.

Architekt dům nejprve vymýšlí, představuje si, kreslí, pak teprve přijedou bagry a zedníci a dům staví. Umělec má nejprve vidění obrazu, který chce namalovat, pak toto vidění zachycuje štětcem. Tvůrce uživatelského rozhraní nejprve svým vnitřním zrakem vidí, jak jeho program uživatel ovládá, pak sedne a rozmístí tlačítka a okýnka.

Pravidlo „začínejte s myšlenkou na konec“ je připomenutím tohoto principu.

V diskusích k předchozím článkům (Řiďte svůj život řízením svého času, Poznejte svoje vůdčí hodnoty, Mějte cíle, dosahujte jich, Plánujte – týdně a denně) je patrné, že lidi mají nechuť k slovům jako plán, cíle, vize, a jsou k nim ostražití.

Obvyklá výhrada vůči cílům a plánování je, že by mohly ničit kreativitu, spontánnost. Člověk by se mohl stát strojem, který vykonává program předepsaný v kalendáři.

Neexistuje žádná úžasná stavba, která by nevznikla nejprve v představách architektů a projektantů a podruhé pak rukama stavbařů.
Neexistuje žádný slavný obraz, který by nejprve nevznikl před vnitřním zrakem umělce a až potom tahy jeho štětce.
Neexistuje žádné velké kytarové sólo bez dokonale secvičené a připravené kapely a bez kytaristy, který tóny nejprve slyší ve své hlavě a pak je hraje do strun.

Samozřejmě, že naše vidění nebývá přesné. Bill Gates jako študent pravděpodobně neplánoval udělat nejdražší firmu na světě – nejspíš chtěl prodat jednoduchý operační systém firmě IBM a koupit si za to auto. Na druhou stranu je spousta lidí, kteří by si přáli vytvořit nejdražší firmu na světě a nijak neprorážejí. Nehlásám jednoduché pozitivní myšlení „když si budeš něco fakt přát, budeš to mít.“

Pokud máte kopřivku ze slov jako plán, cíle, vize, zapomeňte na ně. Jen prostě všecko začínejte s myšlenkou na konec. I krátký projektík – když usedáte k počítači, abyste napsali e-mail. I dlouhý projekt – zbytek svého života, dneškem počínaje.

Co o tom soudíte? Jaká je vaše zkušenost?
Zkuste to! Podělte se o zážitky do komentáře!

Kategorie: správa času