Poznejte svoje vůdčí hodnoty

Tento článek patří do malé série deseti kroků k lepšímu využití času.

Udělejme si menší mentální cvičení. Představte si, že před vás ve výšce jednoho metru natáhnu 30 metrů dlouhý trám, široký půl metru. Nabídnu vám, jestli po něm přejdete za odměnu 100 korun. Přejdete? Pak ho umístím do výšky 300 metrů mezi dvě věže mrakodrapu. Přejdete za 100 korun? A za 100 000? Představte si, že zlý muž na druhém konci takového trámu mezi věžemi mrakodrapu drží za nohu vaše malé dítě a vyhrožuje, že ho pustí, jestli hned nepřejdete. Přejdete?

Takovéto a podobná cvičení je možné dělat pro rozpoznání svých vůdčích hodnot. O hodnotách člověk obvykle moc nepřemýšlí (neznám nikoho, kdo se častěji zabývá otázkou „za kolik bych prodal svoje děti?“ nebo „jak bych volil, kdybych si měl vybrat mezi vším svým majetkem a svojí levou nohou?“). Občas by ale mohl a měl.

Protože naše vůdčí hodnoty určují, jak nakládáme se svým časem. Nebo ne? Co říká náš časový snímek? Náš kalendář přece nikdy nelže! Jaké vůdčí hodnoty uplatňujeme při nakládání se svým časem? Jaké hodnoty bychom chtěli, aby náš kalendář odrážel?

Osobní ústava

Zajímavou zkušenost se svými vlastními vůdčími hodnotami můžete získat tím, že si sepíšete osobní ústavu. Úplně špatný příklad pro ni není Ústava České republiky. Pište stručně, jen to nejdůležitější – konkrétní implementaci principů nechte na potom. Pište v první osobě, v přítomném čase („Já, Franta Novák, jsem člověk, který …“), vyhněte se pouhým přáním („chtěl bych být takový a takový“).

Přemýšlejte o čtyřech důležitých stránkách lidského života:

  • fyzická – zdraví, kondice, závislosti, vzhled
  • emoční (vztahová) – vztahy, rodina, komunita, přátelé, potomstvo, spokojenost, pověst
  • duševní – znalosti, schopnosti, zásluhy, kariéra
  • duchovní – smysl života, odkaz, etika, svědomí, to co vás přesahuje

Přemýšlejte o svých rolích. Třeba: otec, manžel, zaměstnanec, přítel, kolega, spoluhráč, učitel, iniciátor, kritik, … Sepište si všechny svoje role, které v životě hrajete. Vyberte z nich sedm nejvýznamnějších. Z těch vyberte tři nejvýznamnější. Jak se promítají do vaší ústavy?

Kdybyste se dozvěděli, že před sebou máte tak akorát jeden měsíc života – jak byste se svým časem nakládali, co by bylo jinak? Tyto trochu morbidní úvahy jsou při sepisování vlastní ústavy velice užitečné. Jaké věty by o vás jednou měli nad vaším hrobem říkat pozůstalí? Kdybyste teď byli na smrtelné posteli, jak byste hodnotili svůj život?

Napište si to!

Napište si svoji osobní ústavu! Jen si svoje hodnoty pomyslet není tak účinné. Slibuju vám, že číst si svoji ústavu, jak jste si ji napsali, je silný zážitek.

Ale psát si ústavu není lehké. Poprvé, když jsem to zkoušel, začal jsem hodně zeširoka, chtěl jsem pokrýt všecko. A hlavně, chtěl jsem ze sebe udělat superčlověka, vše jsem psal jak „by to v dokonalosti mělo být“. A to pak nebyla pravda a vždycky, když jsem do své ústavy koukal, cítil jsem jakýsi rozpor – tehdy samozřejmě nepojmenovaný.

Pak se mi podařilo sepsat si ústavu realistickou, byť nedokonalou. Tu každý rok reviduji, někdy se mění docela dost – protože já se měním docela dost. To je v pořádku – ústava národa ať je na padesát let, ústava člověka se může měnit ročně. Ústavu reviduji kolem přelomu kalendářního roku – o vánočních prázdninách.

Formulování ústavy je činnost trochu intimní a samotářská. Na druhou stranu ale může dost pomoci pohled z venku – od člověka či skupiny, kterým věříte. Existují skupiny osobního rozvoje, kde se v důvěrné skupině řízené vycvičeným člověkem mimo jiné hledají osobní hodnoty. Když klient vyhledá kouče, aby mu pomohl se správou času, společně se dost věnují právě hledání a pojmenování hodnot a rolí.

Najděte si na svoje „s čím bych chtěl umřít“ a „kdo vlastně jsem“ nějaký čas – třeba jednou za rok. Tím musí začínat každá správa času. Správa času ať neřeší  „stíhání hodně věcí“ ale radši „vybírání těch správných věcí“. A co jsou „správné věci“ vyplývá z hodnot. A pokud si nevyjasníte svoje hodnoty, budete přejímat hodnoty jaksi ze vzduchu – z televize, ze svého okolí, náhodně. Poznejte svoje vůdčí hodnoty a pak řiďte svůj život řízením svého času.

Co o tom soudíte? Jaká je vaše zkušenost?
Zkuste to! Podělte se o zážitky do komentáře!

Kategorie: správa času