Úpravy předmětu PGR

Od zimního semestru se trochu aktualizuje látka probíraná v předmětu PGR. Kolega Jiří Havel bude učit cvičení (jak už činil loni) a připravuje od letoška velkou změnu – nepochybně k lepšímu. Budeme probírat programovatelný řetězec, nebudeme probírat fixní řetězec, protože ten – zdá se – přestává existovat.

Dosavadní cvičení měla svoje výhody. Třeba kromě OpenGL (a GLUTu, který je tak trochu součástí) jsme nepotřebovali žádné knihovny, zdrojové kódy byly krátké a obsahovaly málo „servisního“ kódu, takže vše mohlo být v jednom souboru a ten byl stručný a srozumitelný. Teď si lámeme hlavu s tím, jak se tomuto ideálu přiblížit i s upravenými cvičeními, protože to nebude lehké. Ale něco vymyslíme a určitě tato změna stojí za to.

Příkladů bude víc a budou složitější (ne o moc víc a o moc složitější, ale přece). Takže ve cvičeních budeme vyžadovat domácí přípravu a student, který přijde do cvičení bez ní, se možná nebude velice chytat. To je dobrá zpráva pro studenty, kteří se zajímají: naučí se více věcí a zajímavějších. Doteď byla cvičení opravdu triviální a probírali jsme jednoduchou ale zastarávající technologii. Je to zároveň špatná zpráva pro studenty, kteří se nezajímají – budeme je otravovat o něco více než dosud.

Probírání fixního řetězce asi přesuneme do předmětu GZN, aby přece jen někde probírán byl. Fixní řetězec je skoro mrtev, ale ne úplně mrtev – třeba v mobilních telefonech ho asi ještě chvíli budeme vídat. A je pravda, že pro pochopení souvislostí není marné vědět, „co to bývalo“ ten fixní řetězec.

Kategorie: PGR