Imagine Cup 2010

Studenti FITu vyhráli národní kolo soutěže Imagine Cup 2009 pořádané Microsoftem a já jim měl možnost koukat při tom přes rameno a jet s nimi do Káhiry na kolo mezinárodní. Soutěž vypadá dobře, má přehršel kategorií, v některé z nich se jistě najde informatik libovolného zaměření. Čeští zástupci Microsoftu jsou vstřícní a sympatičtí, podle všeho se mi podaří zapojit je do výuky na FITu. Domluvili jsme aji, že soutěžní příspěvek do Imagine Cup budu (a snad i další učitelé FITu) uznávat jako vlastní zadání projektu do některých předmětů, pokud se bude krýt s náplní předmětu; jedná se zatím o PGR, GZN, TAM, GMU, seznam se může rozrůst.

Nejprve (v minulých letech) jsem z Imagine Cup sám měl pocit, že to je něco „obtížného“, „vzdáleného“, „pracného“. Účast vlastně je obtížná a pracná, soutěž je celosvětová – takže jaksi vzdálená. Ale jaksi jsem změnil názor: má smysl se účastnit a tým nebo jednotlivec z FITu (jak Bc. tak Mgr. studenti) má velice dobrou šanci tam uspět. Finalisté a vítězové prostě nevypadali jako nějací nadstudenti, byli velice srovnatelní s našimi studenty.

Mám teď docela blízko k lidem, kteří pořádají národní kola (v kategoriích, kde jsou národní kola) a organizují soutěž pro ČR, takže mám přístup k informacím atd. Pokud se chcete zkusit pustit do aktivity, která vás posune, něco se naučit nad rámec „chodím na přednášky a do cvičení“, pokud se necítíte být šedým průměrem, který nic nezajímá a o nic se nesnaží, pouvažujte o účasti, dejte do kupy tým a stavte se za mnou na kus řeči. Má to smysl.

Kategorie: Imagine Cup